Czarnuszka znana także jako czarny kminek cieszy się coraz większą popularnością. Warto wiedzieć, że jej ziarna to bogactwo składników pomocnych przy zbyt wysokim poziomie cholesterolu, trądziku i łuszczycy, prewencji nowotworów i chorób serca. Lecznicze właściwości czarnuszki warto poznać, aby przekonać się, że jest to produkt, którego nie powinno zabraknąć w zdrowej diecie.
Właściwości prozdrowotne czarnuszki
Czarnuszka powinna znaleźć się w Twoim codziennym jadłospisie, jeśli chcesz zadbać o zdrowie i dobrą formę. Jeśli chodzi o jej prozdrowotne właściwości, wśród najważniejszych można wymienić:
- Zwalczanie stanu zapalnego – warto pamiętać, że ten utrzymujący się przez długi czas prowadzi do powstawania wielu chorób. Czarnuszka spożywana regularnie wzmacnia organizm i sprawia, że pozbycie się stanu zapalnego to żaden problem.
- Obniżanie poziom „złego” cholesterolu – jest to szczególnie ważna informacja dla osób, które chcą zmniejszyć ryzyko chorób serca.
- Regulacja poziomu cukru i insuliny – cukrzyca prowadzi do uszkodzenia nerwów, wzroku ma także negatywny wpływ na tempo gojenia ran. Warto spróbować się przed nią chronić za pomocą odpowiedniej, zdrowej diety.
W czarnuszce znajduje się wiele ważnych dla funkcjonowania organizmu człowieka składników. Mowa tutaj o witaminie A, E oraz witaminach z grupy B. Czarnuszka to także źródło biotyny, selenu, cynku, wapnia, sodu, potasu i żelaza. Warto stosować ją regularnie, aby wzmocnić swój organizm i cieszyć się lepszym zdrowiem i samopoczuciem na co dzień.
Zastosowania czarnuszki
Okazuje się, że czarnuszkę można stosować na wiele różnych sposobów. Oto kilka przykładów, które warto wykorzystać:
- Posypka na kanapkę – doda jej nieco ostrości i udoskonali smak. Nasiona czarnuszki warto zmieszać z sezamem lub prażonym słonecznikiem, aby otrzymać smaczną i zdrową posypkę na kanapkę.
- Dodatek do sałatki – świetna opcja, jeśli lubisz dressingi. Wystarczy wymieszać olej z czarnuszki z miodem i ulubionymi przyprawami i gotowe. Takim dressingiem można udoskonalić sałatkę podawaną do obiadu lub kolacji.
- Dodatek do kefiru lub jogurtu – warto zdecydować się na takie połączenie, aby uzyskać zdrowy i smaczny deser. Dodaj kilka kropel oleju z czarnuszki tłoczonego na zimno do kefiru lub jogurtu, smak możesz udoskonalić ulubionymi owocami i gotowe.
Zmielone nasiona czarnuszki można stosować w kuchni jako zamiennik pieprzu. Smakują podobnie, dodają potrawom charakteru i sprawiają, że danie jest zdrowsze.