Superfoods cieszą się coraz większą popularnością. Trudno się temu dziwić, zdrowe żywienie ma bowiem duży wpływ na formę, samopoczucie i odporność. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na temat superfoods. Poniżej znajdziesz kilka przykładów produktów, które warto włączyć do codziennego jadłospisu.
Superfoods – dlaczego warto?
Superfoods to produkty spożywcze, które są naturalne i nieprzetworzone. Takie jedzenie jest bardzo wartościowe pod względem zdrowotnym. Dlaczego warto włączyć superfoods do codziennej diety? Powodów jest wiele, a oto kilka najważniejszych:
- Superfoods to bogactwo wartości odżywczych – warto wspomnieć o antyoksydantach, witaminach, białku, błonniku pokarmowym, nienasyconych kwasach tłuszczowych czy składnikach mineralnych.
- Szeroka gama produktów – dzięki temu każdy może znaleźć swoje ulubione smaki. Kokos, maca, jagody acai, miód, szpinak, jarmuż to tylko niektóre superfoods, po której warto sięgać regularnie.
- Superfoods wpływają korzystnie na odporność, samopoczucie, wygląd. Zdrowe produkty wykazują także działanie profilaktyczne, jeśli chodzi o niektóre choroby.
- Superfoods pomagają zadbać o zdrową i różnorodną dietę – można dodawać je do deserów, śniadania, obiadu lub kolacji. Dzięki superfoods Twoje posiłki będą nie tylko zdrowsze, ale też dużo smaczniejsze.
- Zdrowa żywność pomaga zadbać o wygląd – superfoods to bogactwo antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki powodujące starzenie skóry. Spożywaj superfoods regularnie, aby cieszyć się młodym wyglądem jak najdłużej.
Okazuje się, że jedzenie superfoods ma wiele zalet. Które produkty warto włączyć w codzienne żywienie? Kilka przykładów godnych uwagi znajdziesz w kolejnych akapitach artykułu.
5 superfoods, które warto jeść regularnie
Oferta produktów z grupy superfoods jest bardzo szeroka, dzięki czemu każdy może znaleźć coś dla siebie. Oto kilka przykładów, które warto poznać:
- Olej z wiesiołka – obniża poziom cholesterolu, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, wzmacnia odporność organizmu. Olej z wiesiołka można spożywać na czczo lub dodać do ulubionej sałatki.
- Spirulina – obniża poziom glukozy we krwi, przyspiesza metabolizm, obniża ciśnienie krwi. Spirulina sprawdza się bardzo dobrze jako przyprawa do soków warzywnych lub sałatek.
- Szpinak – wpływa korzystnie na wzrok, wspomaga pracę jelit. Szpinak warto dodać do sałatki lub koktajlu warzywnego.
- Jarmuż – wpływa korzystnie na naczynia krwionośne, obniża ciśnienie krwi, wspiera pracę serca. Jarmuż to świetny dodatek do kanapki lub koktajlu warzywnego.
- Kasza jaglana – pomaga wzmocnić odporność, zawiera składniki wpływające korzystnie na pamięć i koncentrację. Kaszę jaglaną można dodawać zarówno do słodkich, jak i wytrawnych potraw.