Zdrowa dieta pełna produktów, które wzmacniają organizm? Jeśli chcesz zastosować taki jadłospis, powinien znaleźć się w nim len mielony. Ten produkt to bogactwo białka, błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3, wapnia, witaminy B6 i innych ważnych składników, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Czytaj dalej, aby poznać właściwości, działanie i zastosowanie lnu mielonego.
Len mielony – właściwości i działanie
Len mielony to źródło składników, które wpływają dobrze na odporność i formę organizmu. Jeśli chcesz odżywiać się zdrowo i zadbać o siebie, len mielony powinien być obecny w Twoim jadłospisie na co dzień. Co zawiera? Oto kilka najważniejszych składników:
- Błonnik pokarmowy – ogranicza wchłanianie tłuszczów i cukrów, podtrzymuje uczucie sytości. Błonnik pokarmowy reguluje także perystaltykę jelita cienkiego.
- Kwasy tłuszczowe omega-3 – obniżają poziom „złego cholesterolu”, wspomagają układ krążenia i pracę serca.
- Witamina B6 – wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego, wzmacnia odporność organizmu, działa dobrze na pracę serca.
- Żelazo – wspiera układ odpornościowy człowieka, wykazuje działanie przeciwutleniające, wpływa na metabolizm cholesterolu.
- Magnez – reguluje metabolizm, zmniejsza kurczliwość naczyń krwionośnych, zapobiega arytmii.
- Tiamina – witamina B1 ma znaczenie dla prawidłowej pracy układu nerwowego, wspomaga odporność, wykazuje działanie antyoksydacyjne.
Len mielony zawiera również inne ważne dla człowieka witaminy i minerały. Z pewnością warto stosować go regularnie, aby cieszyć się lepszym zdrowiem i samopoczuciem. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak można go wykorzystać.
Len mielony – zastosowanie
Warto wiedzieć, że len mielony można wykorzystać na wiele sposobów. Świetnie sprawdza się na przykład jako dodatek do potraw na obiad i kolację. Len mielony można również dodać do jogurtu lub kefiru i tym samym stworzyć smaczny, a jednocześnie zdrowy deser. Produkt ten sprawdzi się też jako posypka na kanapkę. Wystarczy dodać trochę lnu mielonego przed położeniem na pieczywo szynki, sera lub pasty kanapkowej i gotowe. Składnik ten można wykorzystać także jako element zdrowej i pożywnej mikstury na zdrowie i odchudzanie. Wsyp łyżkę zmielonych nasion do kubka, dodaj 250 ml ciepłej wody lub mleka i poczekaj, aż mieszanka zrobi się gęsta. Taka mikstura sprawdzi się szczególnie dobrze jako lek na podrażnione gardło lub ukojenie w przypadku borykania się z problemami żołądkowymi. Stosuj len mielony regularnie, a na pewno w krótkim czasie zauważysz korzyści.