Zdrowa dieta jest bardzo ważna dla formy organizmu, samopoczucia i odporności człowieka. Warto zadbać o to, aby w codziennym żywieniu nie zabrakło nieprzetworzonych produktów i różnorodności. Jeśli chcesz zadbać o siebie, pamiętaj o nienasyconych kwasach tłuszczowych. Dlaczego są ważne? W jakich produktach można je znaleźć? Poniżej znajdziesz odpowiedzi na te pytania.

Nienasycone kwasy tłuszczowe – dlaczego są ważne dla organizmu człowieka?

Nienasycone kwasy tłuszczowe powinny znaleźć się w diecie każdego, kto pragnie zadbać o swoje zdrowie, odporność i dobre samopoczucie. Dlaczego są tak ważne? Przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają korzystnie na odporność organizmu, warto spożywać je także regularnie w celu profilaktyki miażdżycy i chorób kardiologicznych. Nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają również leczenie otyłości, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Warto wiedzieć, że są one polecane także cukrzykom. Nienasycone kwasy tłuszczowe to nośniki ważnych witamin takich jak witamina A, D, E, K. Kwasy tłuszczowe ze względu na budowę chemiczną dzieli się na jednonienasycone oraz wielonienasycone. Jeśli chcesz cieszyć się lepszą odpornością i zdrowiem, zadbaj o to, aby nie zabrakło ich w Twoim codziennym żywieniu. W kolejnych akapitach znajdziesz kilka przykładowych produktów, które zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe.

Nienasycone kwasy tłuszczowe – w jakich produktach je znajdziemy?

Nienasycone kwasy tłuszczowe można znaleźć w wielu produktach. Jest to duża zaleta, dzięki której każdy może zadbać o smaczną dietę. Oto kilka produktów, które warto znać i spożywać regularnie:

  • Olej z wiesiołka – zawiera nie tylko nienasycone kwasy tłuszczowe, ale też witaminę E, cynk, magnez, selen, wapń, fitosterole, aminokwasy siarkowe.
  • Olej słonecznikowy – bogaty w kwasy omega-3, witaminę E, ważne aminokwasy, fitosterole.
  • Olej kukurydziany – bogactwo beta-karotenu, witaminy A, E oraz K, aminokwasów takich jak metionina czy lizyna.
  • Olej z pestek winogron – zawiera kwas linolowy, oleinowy, stearynowy, palmitooleinowy.
  • Olej sezamowy – zawiera magnez, cynk, białko roślinne.
  • Tłuste ryby morskie – bogactwo kwasów omega-3 i omega-6.
  • Awokado – zawiera witaminę A, C, E, K oraz H. Awokado to także bogactwo substancji mineralnych takich jak wapń, żelazo, potas.

Trzeba pamiętać, że wszystko, co spożywane w nadmiarze może zaszkodzić. Zadbaj o odpowiednią ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych w swojej diecie, a na pewno zauważysz pozytywne efekty.