Czarnuszka to cenne źródło witamin z grupy B zawiera też witaminę A, E oraz F. Jest to też źródło cynku, selenu, wapnia i potasu. Każdy, kto chce cieszyć się lepszą formą i zdrowiem, powinien włączyć czarnuszkę do codziennego jadłospisu. Dużą zaletą jest to, że można dodawać ją do wielu dań. Poniżej znajdziesz prosty sposób na smaczną i pożywną jajecznicę z awokado i czarnuszką.
Jajecznica z awokado i czarnuszką – przepis
Jajecznica z awokado i czarnuszką to świetny sposób na miłe rozpoczęcie dnia. Takie danie doda Ci energii, dostarczy organizmowi ważnych składników. Aby przygotować jajecznicę z awokado i czarnuszką potrzebujesz:
- 1 dojrzałe awokado
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczkę czarnuszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie rozpocznij od obrania i pokrojenia awokado w kostki. Następnie lekko rozetrzyj czarnuszkę. Kolejny krok to rozpuszczenie masła na patelni, wbicie jajek i rozmieszczanie. Później usmaż jajecznicę na małym ogniu, przypraw solą i pieprzem. Gotowe jajka ułóż na talerzu, dodaj awokado i posyp czarnuszką. Zrobienie takiego śniadania nie zajmuje dużo czasu, co jest bardzo ważne. Tak przygotowana jajecznica smakuje bardzo dobrze z chlebem na zakwasie dobrej jakości. Włącz jajecznicę z czarnuszką i awokado do swojej diety, a szybko zauważysz pozytywne efekty zdrowego żywienia.
Jajecznica z awokado i czarnuszką – sposób na smaczne i zdrowe śniadanie
Jajecznica z awokado i czarnuszką zawiera składniki, których regularne spożywanie wpływa korzystnie na zdrowie i samopoczucie człowieka:
- Awokado – cenne źródło witaminy A, C, E, K oraz H. Awokado zawiera też witaminy z grupy B, żelazo, wapń, potas i fosfor. Warto jeść je regularnie, aby obniżyć ciśnienie krwi, poziom „złego” cholesterolu. Awokado zawiera także przeciwutleniacze, które zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry.
- Jajka – zawierają witaminy z grupy B, a także witaminę A. Jajka to też źródło kwasu foliowego, fosforu, miedzi, żelaza, manganu, selenu. Regularne spożywanie jajek sprzyja odchudzaniu, wpływa korzystnie na wzrok, serce i inne narządy.
- Masło – cenne źródło witaminy A, D, E oraz K. Masło zawiera również magnez, potas, sód, fosfor, wapń. Warto spożywać masło regularnie w odpowiednich ilościach, aby poprawić funkcjonowanie mózgu, cieszyć się lepszym stanem skóry. Składniki zawarte w maśle wpływają także korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego.
- Czarnuszka – zawiera witaminy z grupy B, a także witaminę A, E oraz F. To również źródło żelaza, potasu, cynku, selenu, wapnia, magnezu. Czarnuszka wpływa korzystnie na ciśnienie krwi, obniża poziom „złego” cholesterolu, wspomaga leczenie cukrzycy, a nawet wykazuje działanie przeciwnowotworowe.