Nasiona chia są coraz bardziej popularne. Trudno się temu dziwić, jest to bowiem cenne źródło kwasów omega-3, fosforu, selenu, żelaza i magnezu. Nasiona chia poprawiają pamięć i koncentrację, wykazują pozytywne działanie na układ nerwowy, zapobiegają nadciśnieniu, a także obniżają poziom „złego” cholesterolu. Warto wiedzieć, że nasiona można wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdzają się na przykład jako składnik zdrowego puddingu.
Pudding z chia – przepis
Chcesz zadbać o zdrowe żywienie? Lubisz smaczne przekąski? Jeśli tak, pudding z chia spełni Twoje oczekiwania. Aby przygotować pożywną i zdrową przekąskę potrzebujesz:
- 250 ml mleka
- 3 łyżki nasion chia
- Pół łyżeczki cynamonu
- Pół łyżeczki miodu
- Kilka truskawek i borówek
Przygotowanie zdrowego puddingu rozpocznij od wymieszania mleka z nasionami chia i cynamonem. Następnie odstaw mieszankę na 30 minut, nie zapomnij o mieszaniu jej od czasu do czasu. Następny krok to dodanie miodu i pozostawienie przykrytego puddingu w lodówce na kilka godzin lub całą noc. Ostatnim krokiem jest dodanie truskawek i borówek. Taki deser zaspokoi ochotę na coś słodkiego, doda energii i dodatkowo będzie bogaty w ważne dla organizmu składniki. Pudding z chia można udekorować różnymi owocami i tym samym eksperymentować w kuchni.
Pudding z chia na zdrowie
Pudding z chia możesz spożywać nawet na diecie odchudzającej. Kluczem do sukcesu jest zachowanie umiaru i dbanie o zdrową dawkę ruchu. Składniki zawarte w puddingu dostarczą Twojemu organizmowi ważnych witamin i minerałów:
- Mleko – zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, D, E. To także źródło wapnia, magnezu, cynku, selenu i potasu. Mleko spożywane regularnie zadba o odpowiednią gęstość kości, zmniejsza ryzyko wysokiego ciśnienia krwi, obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II.
- Nasiona chia – cenne źródło witamin z grupy B i E. Zawierają także błonnik, kwasy tłuszczowe, cynk, fosfor, magnez i potas. Nasiona chia wspomagają pracę układu trawiennego, pracę mózgu, zapobiegają miażdżycy i chorobom serca.
- Cynamon – zawiera witaminę A, B6, C, E, K. To także źródło magnezu, żelaza, wapnia, niacyny i ryboflawiny. Cynamon wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe.
- Miód – cenne źródło witamin z grupy B, a także witaminy A i C. Miód zawiera też kwas foliowy, potas, fosfor, żelazo. Spożywany regularnie wzmocni odporność, poprawi wydolność serca.
- Truskawki – zawierają witaminy z grupy B, witaminę A, E, PP. Truskawki to także źródło żelaza, magnezu, manganu, fosforu. Warto jeść je regularnie, aby zadbać o dotlenienie krwi, chronić się przed anemią, a także wzmocnić kości.
- Borówki – źródło witamin z grupy B, zawierają też witaminę A, C, E. Borówki to też źródło kwasu foliowego, potasu, magnezu, żelaza. Borówki działają korzystnie na wzrok, pracę układu trawiennego, normalizują ciśnienie tętnicze krwi.