Składniki zawarte w olejku z wiesiołka pomagają w kuracji trądzikowej, obniżają poziom „złego” cholesterolu, przyspieszają proces spalania tkanki tłuszczowej, wzmacniają odporność, a nawet działają korzystnie na pracę mózgu. Stosowanie tego daru natury warto polecić każdemu, kto chce zadbać o lepszą formę i zdrowie. Jak stosować olej z wiesiołka? Poniżej znajdziesz prosty i szybki przepis na zdrową i pożywną sałatkę.
Przepis na sałatkę z olejem z wiesiołka
Sałatka z olejem z wiesiołka sprawdzi się doskonale jako dodatek do obiadu, śmiało można zjeść ją także na kolację. Składniki, których potrzebujesz do przygotowania sałatki to:
- Kilka buraków
- Świeży koperek
- Dwie garście kiełków słonecznika
- Garść orzechów włoskich
- Dwie łyżeczki oleju z nasion wiesiołka
- Łyżeczka miodu
- Przyprawy do smaku
Pierwszy krok do przygotowania zdrowej sałatki to obranie, umycie i pokrojenie buraków w kostkę. Następnie należy wymieszać je z posiekanym koprem i uprażonymi orzechami włoskimi. Kolejny krok to połączenie miodu, octu, przypraw i oleju z wiesiołka w misce i dokładne wymieszanie, dzięki czemu powstanie smaczny, a jednocześnie zdrowy dressing. Buraki, koperek i uprażone orzechy włoskie przesyp do miski, dodaj kiełki, polej sałatkę dressingiem i gotowe.
Sałatka z olejem z wiesiołka – samo zdrowie
Sałatka z olejem z wiesiołka zawiera składniki, które wpływają korzystnie na zdrowie:
- Buraki – źródło witamin z grupy B, witaminy A, C, E oraz K. Buraki zawierają również miedź, magnez, potas, cynk, lit, fosfor. Warto spożywać buraki regularnie, działają bowiem korzystnie na układ krwionośny, poprawiają pamięć, wzmacniają także zęby i kości.
- Koperek – zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, D, E oraz K. Świeży koperek to także cenne źródło żelaza, wapnia i fosforu. Regularne spożywanie kopru wpływa korzystnie na trawienie.
- Kiełki słonecznika – źródło witaminy z grupy B, zawierają też witaminę A, D, C, E oraz K. Kiełki warto spożywać dla lepszej przemiany materii, a także prewencji chorób układu krążenia. Warto również wiedzieć, że składniki zawarte w kiełkach mają silne działanie przeciwzapalne.
- Orzechy włoskie – zawierają witaminy z grupy B, mangan, jod, magnez, fosfor. Orzechy włoskie to także źródło wielonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-6. Warto jeść je regularnie, aby wspierać układ nerwowy, poprawić pracę mózgu i chronić układ krążenia.
- Olej z wiesiołka – cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, fitosteroli, witamin i minerałów. Olej z wiesiołka pomaga w kuracji na trądzik, wzmacnia odporność, przyspiesza spalanie tłuszczu.
- Miód – zawiera witaminę A, witaminy z grupy B, kwas foliowy, żelazo, wapń, potas i fosfor. Miód działa korzystnie na odporność, składniki w nim zawarte przyspieszają gojenie ran, działają antybakteryjnie.