Superfoods to naturalne produkty, które są bogactwem cennych witamin i minerałów. Warto włączyć je do codziennej diety, aby wzmocnić odporność organizmu i cieszyć się lepszym zdrowiem, formą i samopoczuciem. Siemię lniane to jeden z popularniejszych produktów, jeśli chodzi o superfoods. Czytaj dalej, a dowiesz się, dlaczego warto włączyć je do codziennej diety.

Siemię lniane i jego właściwości

Siemię lniane powinno znaleźć się w jadłospisie każdego, kto pragnie zadbać o zdrowe żywienie. Warto bowiem wspomnieć, że jest to bogactwo ważnych dla organizmu człowieka składników takich jak:

  • Błonnik pokarmowy – wpływa korzystnie na pracę jelit, zapobiega zaparciom, chroni układ krążenia, zmniejsza wchłanianie cholesterolu z jedzenia.
  • Witamina B6 – reguluje poziom cysteiny w organizmie, jest ważna dla budowania dobrej odporności organizmu, odpowiada za pracę serca.
  • Witamina E – opóźnia procesy starzenia się skóry, wpływa na wydolność mięśni i funkcjonowanie wzroku.
  • Witamina B2 – ryboflawina działa przeciwzapalnie, chroni przed migrenami i depresją, warto dbać o jej odpowiedni poziom w diecie w ramach działań chroniących przed nowotworami.
  • Kwas foliowy – ma znaczenie dla funkcjonowania układu nerwowego, działa korzystnie na koncentrację, chroni przed kłopotami związanymi z trawieniem.
  • Potas – zapewnia zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej, odpowiada za właściwe przewodzenie impulsów nerwowych.

Siemię lniane zawiera także inne ważne witaminy i minerały. Stosuj je regularnie, a szybko zauważysz pozytywne efekty. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak można je wykorzystać w codziennej diecie.

Siemię lniane – jak stosować ten dar natury?

Siemię lniane można stosować na wiele różnych sposobów. Jest to jeden z powodów, dla których ludzie tak chętnie je wykorzystują. Siemię lniane sprawdza się doskonale do różnych dań i deserów. Można dodać je na przykład do surówek, jogurtów, koktajli domowej roboty czy past kanapkowych. Siemię lniane można potraktować także jako pożywną posypkę na kanapkę. Fanom zdrowych, a jednocześnie smacznych przekąsek warto polecić kisiel z siemienia lnianego. Jak zrobić taki deser? Wystarczy zalać kilka łyżek siemienia ciepłą wodą i pozostawić na około godzinę. Po upływie tego czasu należy odcedzić mieszankę i kisiel gotowy. Taki deser sprawdzi się szczególnie dobrze w leczeniu biegunki lub choroby wrzodowej żołądka. Warto wiedzieć, że kisiel z siemienia lnianego działa powlekająco i osłonowo na przewód pokarmowy człowieka. Wykorzystaj siemię lniane w swojej zdrowej diecie, a na pewno się nie zawiedziesz.