Siemię lniane warto polecić każdemu, kto chce cieszyć się dobrą odpornością i świetnym samopoczuciem. Ten wyjątkowy dar natury zawiera witaminy z grupy B, a także witaminę E oraz K. Siemię lniane to także źródło kwasu foliowego, tiaminy, cynku, sodu, żelaza, magnezu i wapnia. Dużą zaletą jest to, że siemię można dodać do różnych potraw i przekąsek. Poniżej znajdziesz przepis na smaczną, a jednocześnie zdrową przekąskę z siemieniem lnianym.
Paluszki z siemieniem lnianym
Chrupiące paluszki z dodatkiem siemienia lnianego to świetna przekąska. Można zabrać ją ze sobą do szkoły, na uczelnię lub do pracy, aby zawsze pod ręką mieć coś, co zapełni żołądek, a jednocześnie wpłynie korzystnie na zdrowie. Do przygotowania paluszków potrzebujesz następujących składników:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- szczyptę soli
- 3 łyżki ziaren siemienia lnianego
- 2 łyżeczki sezamu
Aby przygotować smaczne i chrupiące paluszki zmieszaj mąkę ze schłodzonym masłem i dokładnie posiekaj. Następnie dodaj sól, śmietanę, siemię lniane i sezam, zagnieć gładkie ciasto. Kolejny krok polega na podzieleniu ciasta na dwie części, każdą z nich trzeba rozwałkować na cienki placek. Następnie wytnij paski, skręć je i ułóż na blaszce. Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika i piecz w 180 stopniach przez około 10 minut. Pamiętaj, aby przed wstawieniem paluszków do piekarnika dobrze nagrzać urządzenie. Paluszki możesz jeść bez dodatków, świetnie komponują się także z kremową zupą z pora lub brokułów.
Paluszki z siemieniem lnianym – przepis na zdrowie
Składniki zawarte w paluszkach warto spożywać regularnie, aby cieszyć się lepszym zdrowiem:
- Kwaśna śmietana – zawiera witaminy z grupy B, a także witaminę A. Kwaśna śmietana to także cenne źródło białka, fosforu oraz wapnia. Spożywaj ją regularnie, aby zadbać o stan kości i zębów, przemianę materii, odporność organizmu oraz układ sercowo-naczyniowy.
- Sezam – źródło witamin z grupy B, a także witaminy A oraz E. Sezam zawiera błonnik, kwas foliowy i minerały takie jak wapń, mangan, cynk, fosfor, potas, selen. Sezam stymuluje pracę jelit, warto spożywać go regularnie, aby uniknąć zaparć. Sezam minimalizuje ryzyko chorób krążenia, warto polecić go osobom, które leczą otyłość.
- Siemię lniane – źródło witaminy B, E oraz K. Zawiera także wapń, fosfor, cynk, kwas foliowy, niacynę. Siemię lniane spożywane regularnie poprawia odporność organizmu, chroni przed wolnymi rodnikami, wpłynie korzystnie na pracę mózgu.
- Masło – zawiera witaminę A, D, E, K. Masło to także źródło cynku, miedzi i selenu. Warto spożywać je regularnie, aby skutecznie walczyć z wolnymi rodnikami i wspierać funkcjonowanie układu nerwowego.